8.1.07

Krátká úvaha pocházející z horečky 39,2

Není těžké být šťastný.

Štěstí je věc osobní volby.

Obsah, formu i řešení různých situací si neseme v sobě.

Pokud se rozhodneme být šťastní, rozhodneme se současně odepřít svému mozku stimuly, které obsahuje vzdor, boj a trápení.

Smíření se s jakoukoliv situací vnáší do duše pokoj a do mozku prázdno. Hledání řešení, úvahy nad možností postoupit dál pramenící z nespokojenosti, to vše nám dává možnost informací jinak nezískatelných.

Ovšem TRÁPENÍ musí být stimulující.

Trápením nemám na mysli nekonečné bahnění se situací, kdy se mnou někdo "vyjebal". Hýčkat si křivdy je rozhodnutím, opět dobrovolným, zasmrádnout a zatrpknout.

Každý dělá chyby. Pokus se vycházet z toho, že každý za dané situace jedná, jak nejlépe umí. Pokud to neumí lépe a ublíží, není to tvůj problém. Pokud se tě snaží nasrat nebo srazit účelově, je tvůj problém ještě menší. Jeho jednání by v žádném případě nemělo mít vliv na jednání tvoje. Můžeš si sám vybrat jaká akce vyvolá tvou reakci.


Není těžké být šťastný. Stačí nepřemýšlet.

Věci kolem nás nejsou složité.

Láska není složitá, přátelství není složité, nevšímat si někoho kdo nám vadí není složité. Složitými je pouze děláme, abychom získali jakýsi úžasný pocit výjimečnosti a zvláštnosti. Složitým snad může být ve správnou chvíli si připustit, že to, co považujeme za lásku, přátelství nebo nepřátelství, ničím takovým už není nebo nikdy nebylo.

Žádná situace nemůže být posouzena objektivně, protože žádná nemůže být jedincem objektivně prožita. Je proto zbytečné přesvědčovat o své pravdě někoho, kdo o to nestojí. A stejně tak je důležité hovořit s těmi, kteří o to stojí. Sdílet a porovnávat. Nikoliv křičet pravdy. Naslouchat.

Kdosi řekl, že právě proto máme dvě uši a jen jedna ústa , abychom dvakrát více naslouchali, než mluvili.

Máš možnost dělat co chceš. Máš možnost volby. Někdy prokletou :-).

Neplýtvej tedy svým časem ventilováním nenávisti, zbabělosti a zoufalé průměrnosti způsobem, který nabízí anonymita internetu. Těžko můžeš skutečně někomu ublížit. Snad jen ztrpčit život jako ta veš v kožichu. A i kdyby byly tvé pohnutky šlechetné a měl jsi tisíckrát pravdu, i kdybys chtěl jen upozornit na fakt, že ten či onen je vůl a lhář, udělej to jednou a dál se tím nezabývej. Bez patřičného publika totiž zhasne onen vůl vzápětí a každý zájem jen živí víc a víc jeho aroganci a sebestřednost. Velikost publika mu dodává důležitosti. TVÉ rozhodnutí zabývat se jím dodává jeho osobě výlučnosti.

(Za tohle zjištění děkuji Mikinovi) Zabývej se pouze lidmi, kteří za to stojí.

***

Doplňuji své vyjádření ze začátku.

Není těžké být šťastný, když jsi blb, a o ničem nepřemýšlíš, nebo když jsi zamilovaný, což je v podstatě totéž. Pokud nejsi blb a přemýšlíš, máš ale pořád možnost si tuto cestu zvolit. Zřejmě se ti to nepodaří nastálo a to je dobře.

Žádné komentáře: